Pázmány Lili: Akadálymentes öltözék

Olyan szabászati és anyaghasználati megoldások után kutattam, amelyek egy mozgáskorlátozott személy számára is kényelmes viseletet nyújtanak.
A témát személyes indíttatásból választottam, édesanyám kerekesszékben közlekedik. Nap mint nap tapasztalom, hogy nehézséget okoz neki az öltözködés, ha az adott ruhadarab szabása, varrási technológiája vagy anyaga nem megfelelő.
A speciális igényeket kielégítő ruhák a legtöbb esetben orvosi segédeszköz jelleget öltenek. Emiatt gondolkodtam inkább divattervekben, mint szociális design feladatban, hiszen egészségügyi állapotától függetlenül mindenkinek joga van a divatos öltözködéshez.

Arra jutottam, hogy ami egy mozgássérült számára elsődleges funkció, az egy ép személynek izgalmas formai többlet lehet. Így olyan szabászati megoldásokat kellett találnom, amelyek ülő és álló testhelyzetben is jól működnek. A tervezésben édesanyámmal folytatott konzultációk segítettek. Egy olyan dzsekiből és nadrágból álló tavaszi öltözékegyüttest készítettem, amit szabásvonalainak köszönhetően ülő pozícióban is könnyű fel- és levenni. Azoknál a részeknél, ahol a test meghajlik, elasztikus anyagot használtam.

Modellek:
Pázmány Gabriella
Enyingi Sára Borbála

Pázmány Lili, öltözéktervező, jelmeztervező, a MOME Divat- és textiltervezés MA képzésének hallgatója. Jelenleg a divat akadálymentesítése foglalkoztatja, a közelmúltban Londonban, a Kingston University MA Fashion kurzusán fejlesztette magát a témában, majd Berlinben szerzett szakmai tapasztalatot. Jelmeztervezőként dolgozott többet között a Magyar Állami Operaház, az Átrium Színház, a Zsámbéki Színházi Fesztivál számára. 2017-ben textiltervezőként közreműködött egy mozgáskorlátozottak számára tervezett triciklinél, mely a szakma egyik legnagyobb versenyén, az „A’Design Award”-on aratott sikert.

Tervezési folyamat

Moodboard
Fotó
Nyers képek