A kiállításról

A NORMCORE – Akadálymentes divat című tárlat mozgáskorlátozottsággal élők számára készült ruhákat mutat be, melyek a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem oktatási programjának részeként jöttek létre. A kiállításon megjelenő divattervek és azok dokumentációi az egyetem egyik kutatólaborja, a TransferLab vezetésével készültek, mely a fogyatékossággal élők támogatását, társadalmi láthatóságanak erősítését elsődleges céljának tekinti.

A Normcore címet a kortárs divatelméletből kölcsönöztük, mely a végletesen egyszerű, szélsőségesen „normális” öltözködés eszköztárát írja le. Ez a kifejezés kiváló kiindulópont ahhoz, hogy megvizsgáljuk, milyen kérdéseket érdemes feltenni a normalitáshoz fűződő viszonyunkról. Létezik-e normális test? Mi a normális? Meddig terjed a felelősségünk abban, ahogy ezeket a fogalmakat a társadalom formálja? Annyi bizonyos, hogy a ruhatervezésnek óriási szerepe, kommunikációs potenciálja van ennek a párbeszédnek az alakításában.

A mintaadó, egészséges test csupán egy mesterséges kép, ami a fogyatékosságot a normálistól eltérőnek jelöli. Pedig a fogyatékosság nem egy betegség, hanem egy állapot, ami többnyire a társadalmi szerepekben való részvételi jog sérüléséből fakad. Fogyatékkal élünk olyankor is, amikor bármilyen átmeneti, vagy időskori fizikai állapot miatt elesünk olyan lehetőségektől, amik a társadalom minden tagját megilletik. Ezek a helyzetek sokszor a minket körülvevő tervezett környezetből adódnak, tehát emberi döntések eredményei. Egy ilyen felelős döntés többek között a divattervezés is.

A tárlat olyan divatterveket mutat be, melyek az érintettek számára, az ő aktív részvételükkel készültek. A végtaghiányos, kerekesszékes együttműködők személyes igényeire szabott ruhák egyfelől teljes mértékben funkcionális, viselhető darabok, ugyanakkor olyan társadalmi jelentések hordozói, melyek a fogyatékossággal kapcsolatos előítéleteinket hívják vitába. A tárlat az érintett modelleket szerepeltető divatfotókkal szeretné megmutatni, mi történik akkor, ha a ruhatervezés valódi igényeket követ, és jelentésteli gesztusokkal beszél a viselőjéről. A divatfotókat skiccek, videóinterjúk, és alkotói állásfoglalások kísérik, hogy az érdeklődő minél teljesebb képet kapjon a tervezési folyamatról.

Normcore

Öltözködésünk állandó lenyomata annak, mit tartunk fontosnak elmondani magunkról. Ám előfordul, hogy ki akarunk lépni ebből az értelmezési mezőből, és olyan ruhát hordani, ami semmilyen többletjelentéssel nem bír. Ami lehántja magáról a jelentésrétegeket, és a tiszta praktikumra helyezi a hangsúlyt. A kortárs divatban ez az irányzat a normcore elnevezést kapta (a normal és a hardcore szavak házasításából), a szélsőségesen „normális” öltözet leírásaként.

Közreműködők

DIVATTERVEZŐK

Györök Borbála, Nagy Adrienna

Lévai Zsófia, Zepkó Ferenc

Pázmány Lili

Török Anna, Vass Csenge

FOTÓ

Andristyák Marcell

Bán András

Kovács Kristóf

Liter Zsófia

Makláry Máté

MODELLEK

Enyingi Sára Borbála

Ivicsics Borbála

Lukoviczki Réka

Pázmány Gabriella

Szabados Luca

SMINK

Keserű Barbara

HAJ

Kintli Gábor

Kovács Temudzsin Alex (Hairmate)

OKTATÓK

Dobi Dóra

Fazakas Péter

Harmati Hedvig

Merényi Zita

Szirtes János

Vargha Balázs

Veres Bálint

GRAFIKUSOK

Almássy Dániel Domán

Cséfalvay Fanny

Lajos Diána

Róth Barnabás

Vágvölgyi Noémi Anna

VIDEÓ DOKUMENTÁCIÓ

Csige Márta

Liter Zsófia

Zászlós Mariann

WEB

Róth Barnabás

ART DIRECTOR

Vágvölgyi Noémi Anna

KURÁTOROK

Dobi Dóra

Mihály Kamilla

Veres Bálint

MENEDZSMENT

Alscher Bettina

KOMMUNIKÁCÓ

MOME Brand Iroda

Labowsky kreatív kommunikációs ügynökség

TÁMOGATÓK

Allee Bevásárlóközpont

Hello Wood

Makerspace.hu digitális alkotóműhely

Moholy-Nagy Művészeti Egyetem

MOME TransferLab

Nemzeti Kulturális Alap

Ottobock

Tripont fotótechnikai szaküzlet

SZAKMAI PARTNEREK

Élő Könyvtár

Labowsky kreatív kommunikációs ügynökség

Közreműködők, partnerek logói: Nemzeti Kulturális Alap, Allee Bevásárlóközpont, Tripont, Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, Mome Transferlab